miercuri, 11 februarie 2009

Marian Cozma, o victima a nepasarii societatii

Marian Cozma, handbalistul roman injunghiat mortal la Veszprem, a ajuns azi-noapte in Bucuresti fiind intampinat de cateva sute de oameni. El va fi inmormantat vineri la cimitirul Pipera.

As putea crede cu usurinta ca Marian a fost victima nesansei. Ca s-a aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit. Ca, ei bine, s-a luat de cine nu trebuia, de cativa mafioti maghiari de origine rroma pusi pe scandal si aprigi la manie. Ca a fost un accident teribil de nefericit. Sau as putea sa ma indignez cu privire la "nenorocitii de tigani", asa cum fac jurnalistii veritabili aflati la un pas de a fi acuzati de rasism. Aiurea! Nu sunt rasist si nici nu am intentia sa devin prea curand. Ma intreb ce ar fi fost daca pe Marian il injunghiau niste bosimani. Sau niste eschimosi nascuti in Valea Nilului. Sau chiar niste japonezi samurai parasutati la ora amiezei peste Campia Panoniei sau cum s-o numi. Puteau sa-l ucida cu sange rece niste maghiari de origine gruzina, ceha, haitiana, somaleza, mandarina, congoleza sau mai stiu eu ce. Esenta problemei este ca asasinii au fost niste mafioti, niste interlopi. Genul de persoane aflate mana in mana cu Politia, Jandarmeria, Justitia etc. Smecherii cu tricouri negre mulate, masini de zeci si sute de mii de euro, kilograme de metal pretios atarnat de grumaz, semi-analfabeti, inarmati si orchestrand tot felul de afaceri necurate ce implica droguri, prostitutie, jafuri si altele. Ma doare in cot care e originea lor. E drept ca parca rromii sunt mai predispusi sa imbratiseze aceasta mentalitate de ilegalist de joasa speta, dar nu este o regula generala.

Noi l-am ucis pe Cozma. Noi, societatea umana luata in ansamblul ei. Si asta pentru ca nu suntem in stare sa eradicam aceasta versiune moderna a ciumei bubonice. Oamenii simpli sunt resemnati. Pe multi nu ii priveste viata nocturna; sunt si asa inglodati in datorii si probleme ca sa mai aiba timp si bani de consumat. Si chiar daca ar vrea sa faca ceva nu au cum. Abia in fata adevaratelor tragedii tind sa se uneasca, dar intotdeauna timpul are grija sa repuna lucrurile in ordinea lor... nefireasca. Politistii sunt de multe ori niste interlopi cu uniforma urmarind sa apere profitul personal, nu siguranta cetateanului. Guvernantii sunt ocupati cu propriile lor potlogarii. Viata curge mai departe nestingherita, timp in care societatea tolereaza paraziti cu porniri sangeroase. Pentru cine curge, desigur. Victimele... colaterale sunt comemorate prin marsuri ale tacerii, tricouri retrase, momente de reculegere, coroane de flori.

In alta ordine de idei, Raffael Sandor si Nemeth Gyozo au fost retinuti pe 8 februarie in localitatea Hartberg din Austria. Adica uite ca se poate. Sunt curios sa vad cand va fi retinut si ucigasul de la Brasov. Sau hotii de arme de la Ciorogarla. Nu de alta, dar azi-noapte am fost oprit de Politie de 3 ori ca sa mi se verifice portbagajul. Spre surprinderea generala... era gol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu