sâmbătă, 14 februarie 2009

Dillinger la Cluj?

Ieri, în jurul orei 17:00, o sucursală a băncii Transilvania din Cluj a fost jefuită de, se pare, doi bărbaţi care ar fi sustras suma de aproximativ 75.000 de euro.
Sa fie o reîncarnare a lui John Herbert Dillinger, faimosul jefuitor de bănci din America interbelică? Da, tipul care a fost ucis, culmea, în urma trădării unei românce care se ocupa de bordelărit şi era ameninţată cu deportarea, Ana Cumpănaş. Sau să fie vorba despre Bonnie şi Clyde, "colegi" cu Dillinger în perioada numită de americani "public enemy era"? Mai degrabă... nu. Este una dintre urmările mai puţin discutate ale MARII CRIZE FINANCIARE. Să mă explic. Dintre acei foarte mulţi români care, acum destulă vreme, au părăsit limitele ţării natale cu gândul de a trăi mai bine, se numărau şi foarte mulţi infractori. Şmenarii, hoţii de buzunare, jefuitorii de plăcintării, cerşătorii, "peştii", bătăuşii de colţ de stradă, violatorii. Ca să rezumăm... pleava societăţii. Şi acum, pentru că au realizat că prin afară situaţia nu mai este chiar roz-bombon cu parfum de lăcrămioare, se întorc, ca nişte fii rătăcitori, la ţara-mamă în speranţa că cineva chiar va tăia un viţel în cinstea lor. 

Dar NU mai sunt aceiaşi. În România erau elevi în ciclul primar, gimnazial sau, hai, liceeni. Acum se întorc ca absolvenţi de studii superioare în materie de infracţiuni, după toate examenele date în compania unor oameni ai legii poate nu atât de corupţi ca ai noştri. Întrebarea este: unde îşi vor da doctoratul? În loc de şiş, au pistoale. Se cagulează. Jefuiesc bănci în amiaza mare şi ucid oameni cu sânge rece. Nu mai fură un leu jumate, ci 75.000 de euro. Au înţeles şi ei că, dacă eşti băiat deştept, şansele să o încurci cu adevărat în România sunt mult mai mici decât acelea ca viitorul preşedinte să se intituleze Sorin Copilul de Aur, Stelian Ogică, Tolea Ciumac sau Ioan Becali. Pentru că, şi arestaţi de Poliţie şi condamnaţi, se îmbolnăvesc ba de glaucom, ba de claustrofobie, ba li se atrofiază testiculele sau li se descircumvoluţionează creierul şi sunt salutaţi la plecarea din penitenciar de procurori şi judecătoare cu batiste albe şi ochi înlăcrimaţi. Adio, brav prieten, sper ca şi tine că nu ne vom mai revedea niciodată!

PS Aşa cum era logic, firesc şi evident, se pare că hoţii de la Ciorogârla erau nişte militari după cum ar fi evidenţiat testele ADN.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu