joi, 12 februarie 2009

Cel mai inconstient dintre hoti

Nu, nu am facut armata, dar cu toate acestea, furtul de la Ciorogarla mi se pare unul dintre cele mai absurde evenimente de care am auzit vreodata. In primul rand hotii... Ma tot intreb cat de inconstient ar putea sa fie cineva ca sa ii treaca prin minte sa fure arme dintr-o unitate militara. Dintr-o unitate militara! Pazita si nu abandonata undeva prin vreun desert de la capatul lumii. Si asta la inceput de an 2009 cand paza depozitelor militare este, teoretic, asigurata de militari profesionisti antrenati sa te faca strecuratoare in situatia fantasmagorica in care te-ai incumeta sa incerci un astfel de jaf. Pai mai profitabil ar fi fost ca prezumtiva banda sa jefuiasca o banca, sau chiar o shaormerie, ceva. Sau chiar un butic care comercializeaza agrafe pentru ursul Panda. Deci de ce sa riste cineva in asemenea hal? Cat puteau sa coste acele amarate de pistoale Carpati si TT ca sa iti risti viata pentru ele? Practic, in afara de pustile de asalt (denumite oarecum impropriu pistoale-mitraliera) si de pusca-mitraliera fara, zic eu, afet, pana la urma, restul lucrurilor sustrase sunt mai mult balast. Din ce mi-au zis prietenii, fosti militari in termen, mare parte din pistoalele Carpati sunt niste dezastre, iar TT-urile sunt inca si mai proaste. Asta nu inseamna ca nu sunt si deosebit de grele. Si acum ajungem la al doilea aspect bizar al problemei. Cati erau acei hoti? 10? 50? 100? De cat timp au avut nevoie ca sa poata sa sustraga toate acele pistoale, pusti, binocluri, masti de gaze, baionete, lopeti, paturi, mantale, conserve de fasole cu costita? Cu ce au plecat de acolo? Eu zic sa faca bine cei de la Parchetul Militar si sa numere tancurile, in aceste conditii. Sau stai, ca era un depozit apartinand Aviatiei, parca. Nu cumva or fi decolat hotii cu vreun MiG-21 LanceR uitat prin curtea unitatii sau folosit drept obiect de decor? Nu i-a auzit nimeni? Cum poti sa nu auzi nimic atunci cand pazesti, probabil in miezul noptii, singur ca huhurezul, in padure, plin de responsabilitate, un anume obiectiv militar? Asta in timp ce in jurul tau se taie lacate, se deschid usi si cutii, pasesc oameni, este agitatie? Eu zic ca a fost Batman, el trebuie sa fi fost. Sau Testoasele Ninja. Il si vad pe Michelangelo cu nunceakul furisandu-se printre boscheti si pitindu-se pe dupa trunchiurile arborilor ca la paint-ball. Asta ca sa nu mai pomenesc de absenta desavarsita a sistemelor automate de securitate. Asa se face ca nu s-a aflat oficial nici macar momentul in care s-a petrecut spargerea. Cine sa mai stie, maica? Cine sa isi bata capul cu disparitia unor astfel de nimicuri, nu? Din punctul meu de vedere, toata situatia miroase a putred de la o posta. Cu toate acestea, hai sa dormim linistiti pentru ca, nu-i asa, exista filtre! Traiasca filtrele! De parca cineva ar fi atat de tampit ca sa nu transporte armele demontate, la nevoie...

Un comentariu:

  1. Geo, numele spune totul... Ciorogârla ! Avem parca niste nume predestinate unor localitati unde doar acolo pot avea loc asemenea snobisme, alt cuvant nu am gasit mai elocvent decat acesta.

    In ceea ce ma priveste, lucrurile sunt simple, armele s-au putut "evapora" doar cu ajutorul, evident, voluntar, al personalului care asigura paza depozitului in momentul jafului. (punct)

    Iulian (trăoaş)

    RăspundețiȘtergere